Wielu osobom kuchnia włoska do tej pory kojarzy się tylko i wyłącznie z makaronami i pizzą, przez co mogłoby się wydawać, że jest ona monotonna, wręcz nudna a co gorsze tucząca! A to nie prawda!
![]() |
Tawerna i pizzeria w jednej z uliczek Nemi (Lacjum) |
Podstawą menu oprócz makaronów przyrządzanych na mnóstwo sposobów, są świeże owoce i warzywa, zwłaszcza te sezonowe, sery, ryże, zioła oraz ryby i owoce morza.
O różnorodności kuchni włoskiej świadczy przede wszystkim podział na regiony, gdzie królują odrębne tradycje kulinarne.
Na północy kraju stosuje się diete bardziej kaloryczną, potrawy często przyrządza się na maśle a nie na oliwie. Przeważają tu mięsa, szynki, bekon, długo dojrzewające sery, ziemniaki, ryż, polenta, zupy fasolowe czy szparagi. W trydencie położonym w Alpach, na stołach króluja gnocchi - polski odpowiednik kopytek, carpaccio - cienkie plastry surowej wołowiny podawane z rucolą, oliwkami, skropione oliwą i posypane parmezanem oraz sałaty z mięsem wołowym i serem. W okolicach Wenecji regionalnym daniem jest zupa rybna, przyrządzana z kilku gatunków ryb wyławianych w lagunie weneckiej oraz spaghetti z małżami.
![]() |
Zupa rybna |
Najbardziej urodzajne regiony środkowych Włoch to Toskania, Umbria, Marche a także Lacjum. Uprawia się tutaj niemalże wszysko: zboża, ziemniaki, karczochy, winorośl, oliwe z oliwek a skończywszy na hodowli zwierząt. Na stoły trafiają przeróżnego rodzaju chleby np.: pszenny, z mąki kukurydzianej czy kasztanowej, z dodatkami rodzynek, oliwek, orzechów czy ziaren. Nie może zabraknąć zup jarzynowych, potraw grzybowych, soczewicy, wędlin i dziczyzny. Wsród ryb można wymienić: pstrągi, płocie, okonie czy węgorze.
Regiony Abruzji i Molise słyną z pikantnych potraw oraz hodowli owiec i kóz, dlatego na stołach dominuje mięso oraz sery (cacciofiore i scamorza). W Abruzji uprawia się przede wszystkim szafran. Otrzymuje się go z ogromnych ilości krokusów. Jest to przyprawa, która nadaje potrawom oryginalny smak.
![]() |
Kawa moka |
Będąc w Rzymie, oprócz pizzy obowiązkowo należy spróbować spaghetti alla carbonara (bekon, jaja i parmezan), risotto alla romana - ryż z wątróbką albo saltimbocca alla romana - cielęcina przyprawiana szałwią. Są to typowe dania kuchni rzymskiej.
Im bardziej na południe, tym więcej we włoskim menu ryb i owoców morza, warzyw i owoców: cytrusów, ananasów i brzoskwiń. Południe Włoch słynie ze znakomitej oliwy extra vergine.
Kampania jest "stolicą" pomidora a Neapol słynie z pizzy na cienkim cieście z charakterystyczną, gróbą obwódką - pizza alla napoletana, a z okolic Salerno pochodzi wyśmienita mozzarella di bufala - mięciutki ser z mleka bawolego.
![]() |
Makaron orecchiette |
Kuchnia Sardynii natomiast, przepełniona jest rybami: sardynkami, tuńczykiem i mugilami.
Oprócz różnorodności, kuchnia włoska posiada pewne cechy, które łączą wszystkie regiony. Przede wszstkim jest to zamiłowanie do warzyw. Najczęściej są używane: pomidory, cebula i czosnek - podstawowe składniki sosów i zup. Niemniej popularny jest bakłażan, rucola i oliwki. Dla podkreślenia smaku stosuje się oregano, świeżą bazylię oraz oliwę, która jest chlubą południa Włoch.
Włosi to również miłośnicy i twórcy znakomitych deserów. Do tych najbardziej popularnych można zaliczyć wywodzące się z Toskanii tiramisù albo panna cotta (gotowana śmietanka) serwowana głównie na północy tego kraju. Jednak najbardziej włoskim, najpyszniejszm i jedynym w swoim rodzaju deserem są poprostu lody włoskie.
Torcik z gorącym, płynnym czekoladowym środkiem i bitą śmietaną |
Włosi jedzenie traktują jak rytuał.
Nie pozostaje mi więc nic innego jak zabierać sie za przgotowywanie smacznych przepisów i życzyć Wam "buon appetito"!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz