środa, 19 marca 2014

Piersi z kurczaka w sosie cytrynowym

Zamiast tradycyjnej panierki zaproponuję Wam dziś piersi z kurczaka w delikatnym cytrynowym sosie. Włoskie mamy bardzo często serwują to danie swoim małym pociechom, choć powiem wam, że tak przyrządzony filet smakuje również dorosłym członkom rodziny! Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.....zresztą sami spróbujcie :)

Składniki dla 4 osób:

8 cienkich filetów z kurczaka
400 ml wody lub wywaru
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 duża cytryna (sok i skórka)
4-5 łyżek oliwy z oliwek
mąka do obsypania filetów
sól i pieprz

Delikatnie rozbite filety kurczaka obtoczcie w mące i obsmażcie z obu stron na wcześniej rozgrzanej oliwie. Gdy się lekko zrumienią przełóżcie je na talerz.

W zimnej wodzie rozpuśćcie mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną) i wlejcie na patelnię, na której smażyliście filety. Mieszajcie aż sos zacznie gęstnieć, dodajcie sok z cytryny i startą drobno skórkę. Gdy sos stanie się gęsty i lekko przeźroczysty doprawcie solą i pieprzem, dodajcie usmażone filety i pozostawcie na ogniu przez parę minut.

Podajcie ciepłe z dowolną surówką i ziemniakami.

Uwagi: Kurczaka możecie zastąpić cielęciną.

2 komentarze:

  1. Świetny przepis. Wydaje mi się, że mamy bardzo podobny kulinarny gust więc czekam na kolejne przepisy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszy mnie to bardzo!
      dziekuje za odwiedziny i pozdrawiam :)

      Usuń