Składniki dla 4 osób:
8 cienkich filetów z kurczaka
400 ml wody lub wywaru
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 duża cytryna (sok i skórka)
4-5 łyżek oliwy z oliwek
mąka do obsypania filetów
sól i pieprz
W zimnej wodzie rozpuśćcie mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną) i wlejcie na patelnię, na której smażyliście filety. Mieszajcie aż sos zacznie gęstnieć, dodajcie sok z cytryny i startą drobno skórkę. Gdy sos stanie się gęsty i lekko przeźroczysty doprawcie solą i pieprzem, dodajcie usmażone filety i pozostawcie na ogniu przez parę minut.
Podajcie ciepłe z dowolną surówką i ziemniakami.
Uwagi: Kurczaka możecie zastąpić cielęciną.
cieszy mnie to bardzo!
OdpowiedzUsuńdziekuje za odwiedziny i pozdrawiam :)