Składniki (ok. 6 - 8 porcji):
500 g serka mascarpone
250 g podłużnych biszkoptów
5 jaj
100 g cukru bardzo drobnego
gorzkie kakao do posypania
kieliszek rumu lub likieru amaretto, kawowego - alkohol nie jest obowiązkowy
mocna przestudzona kawa espresso
szczypta soli
Zaparzcie kawę, przelejcie ją do miseczki i odstawcie do ostudzenia. Kawę można dosłodzić wg uznania, a gdy będzie zimna dodać alkohol - o ile nie będziecie podawać Tiramisu dzieciom.
Mikserem ubijcie żółtka z połową cukru. Powinna powstać gładka, jasna masa. Następnie dodajcie serek mascarpone i zmiksujcie całość.
Z białek, odrobiny soli i pozostałego cukru ubijcie sztywną pianę i połączcie ją z masą, którą wcześniej przygotowaliście. Delikatnie zmiksujcie lub wymieszajcie. Krem do tiramisu jest gotowy.
Na spód naczynia wyłóżcie warstwę kremu i rozsmarujcie. Następnie układajcie, delikatnie nasączone kawą biszkopty (tylko wierzch a nie całe). Ponownie warstwa kremu i nasączone biszkopty i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwę zakończcie kremem i całość oprószcie obficie kakaem. Wstawcie do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Uwagi:
Jeśli "boicie się" używać surowe jaja to żółtka z cukrem możecie ubić na parze a później zmiksować z serkiem tak, aby nie było grudek.
Pianę z białek możecie zastąpić 150 ml ubitej śmietany kremówki (30%).
Smacznego :)
Z białek, odrobiny soli i pozostałego cukru ubijcie sztywną pianę i połączcie ją z masą, którą wcześniej przygotowaliście. Delikatnie zmiksujcie lub wymieszajcie. Krem do tiramisu jest gotowy.
Na spód naczynia wyłóżcie warstwę kremu i rozsmarujcie. Następnie układajcie, delikatnie nasączone kawą biszkopty (tylko wierzch a nie całe). Ponownie warstwa kremu i nasączone biszkopty i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwę zakończcie kremem i całość oprószcie obficie kakaem. Wstawcie do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Uwagi:
Jeśli "boicie się" używać surowe jaja to żółtka z cukrem możecie ubić na parze a później zmiksować z serkiem tak, aby nie było grudek.
Pianę z białek możecie zastąpić 150 ml ubitej śmietany kremówki (30%).
Smacznego :)
Kocham Tiramisu!!!
OdpowiedzUsuńCiesze sie :) i mam nadzieje, ze przepis sie przyda!
UsuńI coś Ty najlepszego Kobieto narobiła??? Aż mnie skręca :( :))
OdpowiedzUsuńhahaha!!!!Prosze biec po skladniki i zabierac sie do roboty bo przepis tak naprawde jest latwy! pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny na blogu :)
Usuń